Historie

Historie

Historie Zwaagdijk-West

De naam van ons dorp komt van de in de dertiende eeuw aangelegde dijk die Zwaag moest beschermen tegen de wateroverlast van de veenrivier “Kromme Leek”. De dijk is in de jaren 30 van de vorige eeuw afgegraven.

Aan de noordzijde van Zwaagdijk loopt de oude veenrivier “Kromme Leek”. Een belangrijke afwatering tussen Spanbroek en Wervershoof die bepalend is geweest voor afwatering, ontginning en verkaveling van dit gebied richting Zuiderzee/IJsselmeer.

Rond 1100 werden de Middenleek (Medemblik) en de Kromme Leek met elkaar verbonden via een gegraven waterloop vanaf het stadhuis in Medemblik, via de Nieuwstraat, naar de Grote – en Kleine Vliet.

Al eeuwenlang heet in Zwaagdijk de bebouwde kom “Zevenhuis”. Lange tijd stonden hier namelijk zeven huizen en de naam komt al voor in een akte uit 1460. De zogenaamde Medemblikker Vaart (de vaarverbinding tussen Hoorn en Medemblik) kruiste de Zwaagdijk in het verleden met een zogenaamde overhaal.

Nu is de Zwaagdijk met het fietspad “Over de Leek”ook verbonden met Nibbixwoud. De laatste uitbreiding van de dorpskern wordt gevormd door de woningen van de Klokkeweit. Tussen deze nieuwbouwwijk en de Westfrisiaweg is het Meester Derrikspark aangelegd. Meer informatie over de historie kunt u o.a. vinden via www.decrommeleeck.nl.

Zwaagdijk-West tegenwoordig

Zwaagdijk-West maakt sinds 2007 deel uit van de gemeente Medemblik in de provincie Noord-Holland. Het dorp heeft ca. 590 inwoners uit alle leeftijdscategorieën. Het dorp ligt net ten noorden van Hoorn en Zwaag en ten zuiden van Wognum en Nibbixwoud.

Langs de Zwaagdijk zijn agrarische bedrijven gevestigd. Boomgaarden, kassen en schapenteelt vormen de inkomstenbron voor veel agrariërs. U koopt er groenten en fruit langs de weg. Een belangrijke plek in het dorp is De Wildebras, waar diverse culturele activiteiten plaatsvinden en sporten als tafeltennis en biljarten worden bedreven. Kortom: een echt dorpshuis.

Naast De Wildebras kent het dorp de R.K. kerk Jacobus de Meerdere en de R.K. St. Lidwina basisschool. Bij de dorpsgrens wordt de Zwaagdijk gekruist door de toeristische stoomtram Hoorn-Medemblik. De kern van bewoning ligt net ten oosten van deze spoorlijn. Langs de Zwaagdijk, bij de dorpskern, staat ook het gebouw en opstallen van het Waterschap.

Houdt u van rust, vergezichten en een landelijk gevoel? Dan woont u goed in
Zwaagdijk-West. De Wildebras biedt vele mogelijkheden en op fietsafstand vindt u alle voorzieningen die u  nodig heeft.